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ELECTIONS:
Use of Voting Machines or
_Paper Ballots

Honorable H. Wesley Wilkins
State's Attorney, Union County
Post Office Box 75
Jonesboro, Illinois 6

Dear Mr. Wilkins: |
1 h;ve your \1l 2rein you inquire céncerning the

of Union Couﬁty to revert from

k system to paper ballots. You have

ion Céunty has used the punch card

gpproximately eight years, the county

clerk, against your advice, has determined to use paper ballots

for the Névember, 1989, general election. You pose the

following questions:




Honorable H.'Wesley Wilkins - 2.

"1. Does the County Clerk, pursuant to The
Election Code [(Ill. Rev. Stat. 1985, ch. 46,
par. 1-1 et seq.)] have sole discretion as to the
types of ballots to be used in a General Election
in a county with a population of approximately
17,000 persons? S

. 2. 1If an elected county official refuses to
follow the advice of the State's Attorney who by

law is mandated to represent the same, is the

State's Attorney required to * * * represent the

‘county official, in this case the County Clerk?

What, if any, bearing on this decision does the

county official's retention of a private attorney

héve on this issue?

3. If the county official retains his own
private attorney for advice * * * or upon his

being sued by a private citizen concerning the

issue of his decision to use paper ballots, is

the County of Union obligated to pay the legal

fees of said private attorney?"

In response to your first question, it is my opinion
that the county clerk of Union County does not have the
authority to prescribe the use of paper ballots, rather than
the punch card system, for the November, 1986, general election.

Authorization for the use of voting methods other than
paper ballots is found in two articles of The Election Code.
The use of voting machines, i.e., mechanical devices by means
of which votes are cast mechanically and counted and stored
internally, is governed by the provisions of article 24 of The
Election Code (Ill. Rev. Stat. 1985, ch. 46, par 24-1 et
seq.). Article 24A of The Election Code (Ill. Rev. Stat. 1985,

ch. 46, par. 24A-1 et seqg.), on the other hand, governs the use
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of electronic voting systems. The punch.card balloting system
in use in Union County is an electronic voting system the use
of which is authorized under article 24A of the Code, (see Ill.
Rev. Stat. 1985, ch. 46, pars. 24A-1, 24A-2), not a voting
machine system generally governed by article 24 thereof.

The use of voting machines or electronic voting
systems is not mandatory in counties with populations of less
than 35,000. (Ill. Rev. Stat. 1985, ch. 46, par. 24-1.1.)
Section 24A-3 of The Election Code (Ill. Rev. Stat. 1985,
ch. 46, par. 24A-3), however,‘authorizes the adoption and use
of electronic voting systems in all counties, regardless of
population:

"Except as otherwise Brovided in this

Section, any county board * * *, with respect to

territory within its jurisdiction, may adopt,

experiment with, or abandon [an electromic

voting system approved for use by the State Board

of Elections and may use such voting system in

all or some of the precincts within its juris-

diction, or in combination with paper ballots or
voting machines. * * *

* K * -  ".
Section 24A-3 vests power to adopt or abandon an electronic
voting system in the county board, not in the county clerk.
Moreover, although the county board was originally granted the
general power to-abandon the use éf an electronic voting system
once adopted, reversion to the use of paper ballots is now

limited by section 24-1.2 of The Election Code (I11. Rev. Stat.

1985, ch. 46, par. 24-1.2), which provides in pertinent part:
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"Paper ballots may be used for the conduct
of the non-partisan election and the consolidated
elections in odd-numbered years, the special
municipal primary in even-numbered years, and
emergency referenda held at any time, except in
regular elections in which the only offices or

ropositions on the ballot are for political
suEEIvIsIons for which offices have heretofore

been voted on using voting machines or electronic
voting systems * :

xRN "

(Emphasis added.)

Although it is located in the article governing the use of
voting machines, and even though it conflicts with section
24A-3 of the Code, there is no question but that the language
of section 24-1.2 was intended to extend to all jurisdictions
in which either voting machines or electronic voting systems
have been in use.

Section 24A-3 of The Election Code, in language
simila; to that quoted above, was originally enacted by the
General Assembly in 1965 (see Laws 1965, p. 2220, effective
August‘Z, 1965). It was the obvious intent of the Géneral
Assembly at that time to grant to county boards broad powers to
experiment with electronic voting systems, Both alone and'in
combination with other permissible voting methods. Over the
subsequent fifteen years, most of the election juri;dictions-in
the State adopted the punch card eiectrdnic voting system.

In 1980, the Cenetal Assembly added section 2471;2 to
The Election Code (see Public Act 80-1469, effective Decem-

ber 1, 1980). The necessary effect of section 24-1.2 was to
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place a limit upon the power of a county_board to revert to the
use of paper ballots when an electronic voting system or a
voting machine system had previously been in use in the juris-
diction. It'isAwell established that where tw§.b£atutes
bertaining to the same subject confiict, the later statute will
be construed as an implied amendment of the eiflier. (Hacken
v. Isenberg (1919), 288 I11l. 589, 602-03; see also Scott v.
Freeport®™Motor Casualty Co. (1942), 379 Ill. 155, 167; Quinn v.
Retirement Board of Firemen's Annuity Fund (1972), 7 Ill. App.
3d 791, 799.) Section 24-1.2 of The Election Code, as the

later enacted statute, must be construed as an implied amend-
ment of section 24A-3 of the Code, to the extent that the
provisions conflict. Consequently, section 24-1.2 controls on
the question of reversion to paper ballots, and prohibits the
county board of Union County, of. for that matter, any other
official, from now ordering the use of paper ballots instead of
the punch card balloting system.

' You have stated in your letter that the county clerk
is relying upon the language of section 24-11 of The Election
Code (Ill. Rev. Stat. 1985, ch. 46, par. 24-11) to support his
attempt to reinstate the use paper ballots. Section 24-11
provides in pertinent part:

" Tk x x

* * * If a method of election for any
candidates is prescribed by law, in which the use
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of voting machines is not possible or prac-
ticable, or in case, at any election the number.
of candidates nominated or seeking nomination for
any office renders the use of the voting machine
for such office at such election impracticable,

or if for any reason, at any election the use of
oting machines 18 not practicable or possible
charge o?

v

the proper officer or oEf{cers havin

the preparation of the ballot labels for tEe
machines may arrange to have the voting for such
or all candidates %or offices conducted b aper
ballots. 1In such cases ballots shall be pt%ntea

for such or all candidates, and the election
conducted by the election officers herein
provided for, and the ballots counted and return
thereof made in the manner required by law for
such candidates or candidates or offices, insofar
as paper ballots are used.'" (Emphasis added.)

By its plain language, section 24-11 is applicable only in
jurisdictions in which voting machines, as such, are in use.
The punch card balloting system in use in Union County, as
noted above, is an electronic voting system authorized by
article 24A of The Election Code, not a voting machine system
the use of which is generally governed by article 24 of The
Election Code. Therefore, section 24-11 is not applicable in.
jurisdictions using the punch card voting system and thus,:does
not empower the county clerk to order the use of paper ballots
in such jurisdictions.

In response to your second question, it is well\
established that the State's.Attorney is the legal advisor‘apd
representative of the county and its officers, as well as.the

people of his county and the State. (Ashton v. County of Cook
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(1943), 384 I11. 287, 299-300; Ill. Rev. Stat. 1985, ch. 14,
par. 5.) When a State's Attorney finds himself in a situation
where there is a conflict between the interests of the people
generaily, and-é county officer's exercise of~ppwér, he must
determine which position is correct and represent that party.
(1975 Ill. Att'y Gen. Op. 330, 331.) A State's Attorney is not
required to defend a county officer whom he believes to have
acted unlawfully. (See 1975 Ill. Att'y Gen. Op. 143.) There-
fore, it is my opinion that you may decline ta represent the
county clerk in defending the acts in question, and moreover,
that you would be justified in challenging those actions. See
People ex rel. Courfney v. Ashton (1934), 358 Ill. 146; 1975
I11. Att'y Gen. Op. 298.

In response to your final question, when a conflict
prevents a State's Attorney from representing a county officer,
a special State's Attorney may be appointed pursuant to
section 6 pf "AN ACT in regard to attorneys general and state's
attorneys'" (Ill. Rev. Stat. 1985. ch. 14, par. 6).’ (Lavin v.
Commrs. of Cook County (1910), 245 Ill. 496, 502.) Section 6

of "AN ACT in regard to attorneys general and state's
attorneys' provides in pertinent part:

"Whenever the attorney general or state's
attorney is sick or absent, or unable to attend,
or 1s interested in any cause or proceedin
civil or criminal, which it is or may be E%s dut
to prosecute or defend, the court in whic sai
cause or proceeding is pending may appoint some
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competent attorney to prosecute or defend such
cause or proceeding, and the attorney so
appointed shall have the same power and authority
in relation to such cause or proceeding as the
attorney general or state's attorney would have
had if present and attending to the same.* * =
(Emphasis added.) -

1f, .because of the State's Attorney's interest in a
proceeding, a special Prosecutor is appointed to prosecute or
defend an action, the county becomes liable for such expenses.

(In re Petition of McNulty (1978), 60 Ill. App. 3d 701; Lavin
v. Commrs. of Cook County (1910), 245 Ill. 496, 502.) Without

the requisite court appointment, however, private counsel is
not entitled to payment of fees and expenses from county
funds. (Hutchens v. Wade (1973), 13 Ill. App. 3d 787, 790.)
Therefore, it is my opinion that, unless a special State's
Attorney is appointed pursuant to section 6 of "AN ACT in
regard to attorneys general and state's attorneys", the county
will not be liable for any legal fees incurred by the clerk.

Veryl tpyly youtys,

d‘

ATTORN NERAL




